niedziela, 8 lipca 2012

Czerwona herbata - czas parzenia i temperatura [JAK NAJLEPIEJ PARZYĆ HERBATĘ PU-ERH]

Czerwona herbata, czyli tzw. Pu-Erh musi być prawidłowo zaparzona, by mogła się z nami podzielić swymi cennymi właściwościami.

W jakiej temperaturze parzyć czerwoną herbatę?

Czerwona herbata nie ma jednej stałej temperatury parzenia. Znawcy herbacianej sztuki twierdzą, że można ją spokojnie zalać wrzątkiem (czyli 100 stopni Celsjusza), ale temperatura o dziesięć stopni niższa też nie powinna jej zaszkodzić. Nie należy jednak parzyć czerwonej herbaty w temperaturze niższej niż 90 stopni Celsjusza.

Jak długo parzyć herbatę Pu-Erh?

W przypadku czerwonej herbaty czas parzenia powinien trwać równe 3 minuty. Przekroczenie go może sprawić, że nasz napar straci swoje właściwości i nie będzie nam smakował.

Co ciekawe, herbatę Pu-Erh można parzyć wielokrotnie (podobnie jak yerba mate, czy herbatę żółtą). Według opinii ekspertów, za każdym kolejnym parzeniem czerwona herbata podzieli się z nami innymi wartościowymi własnościami... Kto wie? :-)

CZYTAJ TEŻ: Jak prawidłowo zaparzyć yerba mate [PORADNIK]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz