Żółta herbata, by oddała nam swe własności, powinna być zaparzona w prawidłowy sposób. Na jej aromat i właściwości wpływa ma zarówno temperatura parzenia, jak i czas.
W jakiej temperaturze parzyć żółtą herbatę?
Herbaciani eksperci są zgodni co do tego, że żółtą herbatę należy parzyć w 80 stopniach Celsjusza. Taką temperaturę wody uzyskamy po ok. 5-7 minutach od wrzenia. By jednak mieć pewność, warto skorzystać ze specjalnego termometru do herbaty, który kupimy w każdym szanującym się sklepie z herbatą.
Żółta herbata - czas parzenia
Żółtą herbatę parzymy wielokrotnie, stosując się do zasady, że pierwsze parzenie powinno trwać maksymalnie 3 minuty. Kolejne parzenia powinny być dłuższe o jedną do dwóch minut. Parzenia można powtarzać do momentu, gdy stwierdzimy, że nasza herbata oddała nam już wszystko, co cennego do zaoferowania miała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz