Jakie menu jest najlepsze, żeby schudnąć? Ile jeść, żeby nie przytyć? Co jeść, żeby nie tyć? Jak najlepiej się odchudzać? Jaką dietę wybrać? Te i wiele innych pytań zadają sobie setki tysięcy osób w Polsce niemal codziennie.
Jednej i satysfakcjonującej odpowiedzi na te wszystkie pytania nie ma. Istnieje jednak pewna zasada żywieniowa, która pozwoli nam normalnie się odżywiać, nie tyć i cieszyć się zdrowiem!
Chodzi nie tylko o to, co jemy, ale kiedy i w jakich ilościach!
UWAGA! Ten sposób, który za chwilę poznacie, pozwala w najgorszym przypadku zachować dotychczasową wagę (czyli, że już nie przytyjemy), ale i zrzucić parę zbędnych kilogramów!
O co chodzi? To proste. Wystarczy każdego dnia wypracować u siebie nawyk jedzenia o tych samych porach i w podobnych ilościach (kalorie).
Kilka złotych zasad dotyczących zdrowego jedzenia, czyli dobrej diety:
1. Śniadanie - zjedz jak najbardziej obfite. To z rana nasz organizm potrzebuje największej ilości składników odżywczych. Śniadanie zdecydowanie więc na bogato!
2. Obiad - także powinien być w miarę treściwy, ale nie jest konieczne obżeranie się, po którym będziemy leżeć plackiem przez godzinę i trawić. Ma być pożywnie i o stałej porze każdego dnia!
3. Kolacja - nie jedz jej wcale! Cała sztuczka polega na tym, by ostatni posiłek zjeść o 16.30 każdego dnia najpóźniej. Po tej godzinie dajmy już organizmowi korzystać z tego, czego dostarczyliśmy mu wcześniej!
Ten nawyk jest trudny na samym początku, jednak po tygodniu lub dwóch sami zobaczycie, jak łatwo jest nie jeść po 16.30.
Oczywiście na kilka godzin przed snem można sięgnąć po owoce lub warzywa, którymi możemy zaspokoić łaknienie.
Jak widać, dieta oparta jest na starym i mądrym porzekadle: "Śniadanie zjedz całe, obiadem podziel się z przyjacielem a kolację oddaj wrogowi".
Znacie inne sposoby podziału posiłków w ciągu dnia? Dajcie znać w komentarzach! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz