"Herbata czarna myśli rozjaśnia..." - pisał w jednym ze swych wierszy Edward Stachura. Choć sam poeta najlepiej nie skończył, to jednak co do herbaty się nie mylił.
Czarna herbata rzeczywiście może poprawiać kondycję naszego umysłu, ale musimy spełnić jeden podstawowy warunek: zaparzyć ją prawidłowo! :-)
W jakiej temperaturze parzyć czarną herbatę?
Gdy zdobyliśmy już torebkę lub porcję naszej ulubionej czarnej herbaty, nie zmarnujmy szansy, by ją prawidłowo zaparzyć. Temperatura zaparzania czarnej herbaty to tylko i wyłącznie 100 stopni Celsjusza! Niższa temperatura spowoduje, że z naszych listków nie wydobędziemy tego, co w nich najcenniejsze.
Czas parzenia czarnej herbaty
Czarną herbatę najlepiej parzyć co najmniej 3 minuty, ale nie więcej niż 5 minut. Po tym czasie straci ona swój niezwykły aromat, stanie się gorzka i mdła.
Jaką czarną herbatę lubicie najbardziej? Jak ją przyrządzacie? Podzielcie się przepisami w komentarzach! :-)
Blog ma być odpowiedzią na problemy codzienności. To one rzucają nam rękawicę i wyzywają na pojedynek. Każdy z nas wychodzi z tych potyczek lepiej lub gorzej. Zbieram porady, przekazuję je dalej i zachęcam do dyskusji o z pozoru prostych wyzwaniach codzienności. Miłego czytania!
niedziela, 8 lipca 2012
Czarna herbata: czas parzenia i temperatura [PRAWIDŁOWE PARZENIE HERBATY]
Autor:
Bloger z pasją
o
12:19
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest
Tagi:
czarna herbata czas parzenia,
czarna herbata temperatura parzenia,
herbata jak długo parzyć,
jak parzyć czarną herbatę,
najlepsza czarna herbata,
parzenie czarnej herbaty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz