niedziela, 8 lipca 2012

Czarna herbata: czas parzenia i temperatura [PRAWIDŁOWE PARZENIE HERBATY]

"Herbata czarna myśli rozjaśnia..." - pisał w jednym ze swych wierszy Edward Stachura. Choć sam poeta najlepiej nie skończył, to jednak co do herbaty się nie mylił.

Czarna herbata rzeczywiście może poprawiać kondycję naszego umysłu, ale musimy spełnić jeden podstawowy warunek: zaparzyć ją prawidłowo! :-)

W jakiej temperaturze parzyć czarną herbatę?

Gdy zdobyliśmy już torebkę lub porcję naszej ulubionej czarnej herbaty, nie zmarnujmy szansy, by ją prawidłowo zaparzyć. Temperatura zaparzania czarnej herbaty to tylko i wyłącznie 100 stopni Celsjusza! Niższa temperatura spowoduje, że z naszych listków nie wydobędziemy tego, co w nich najcenniejsze.

Czas parzenia czarnej herbaty

Czarną herbatę najlepiej parzyć co najmniej 3 minuty, ale nie więcej niż 5 minut. Po tym czasie straci ona swój niezwykły aromat, stanie się gorzka i mdła.

Jaką czarną herbatę lubicie najbardziej? Jak ją przyrządzacie? Podzielcie się przepisami w komentarzach! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz