Ulung (Oolong) to herbata półfermentowana, której prawidłowe zaparzenie wymaga kilku zabiegów.
W jakiej temperaturze parzyć herbatę Ulung?
Herbata Ulung ma stałą temperaturę parzenia i jest nią 90 stopni Celsjusza. Odejście od tej temperaturę w górę lub dół może zaburzyć harmonijny smak herbaty i pozbawić ją cennych właściwości.
Jak długi parzyć herbatę Ulung?
Herbatę Ulung należy parzyć nie dłużej niż 4 minuty, ale nie krócej niż 3. Jako, że jest to herbata, którą można zaparzać kilkukrotnie, kolejne parzenia można wydłużyć o minutę lub dwie.
Ulung - w jakim naczyniu parzyć liście herbaty?
Herbata Ulung jest nietypowa, bo w przeciwieństwie do innych herbat, jej liście nie są posiekane na drobne kawałki. Ważne jest, by podczas parzenia liście herbaty Ulung mogły się w pełni rozwinąć. Dlatego Ulung powinniśmy zaparzać w dużym naczyniu (np. dzbanie lub garnku). Tylko wtedy herbata Ulung podzieli się z nami swymi właściwościami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz