Ulung (Oolong) to herbata półfermentowana, której prawidłowe zaparzenie wymaga kilku zabiegów.
W jakiej temperaturze parzyć herbatę Ulung?
Herbata Ulung ma stałą temperaturę parzenia i jest nią 90 stopni Celsjusza. Odejście od tej temperaturę w górę lub dół może zaburzyć harmonijny smak herbaty i pozbawić ją cennych właściwości.
Jak długi parzyć herbatę Ulung?
Herbatę Ulung należy parzyć nie dłużej niż 4 minuty, ale nie krócej niż 3. Jako, że jest to herbata, którą można zaparzać kilkukrotnie, kolejne parzenia można wydłużyć o minutę lub dwie.
Ulung - w jakim naczyniu parzyć liście herbaty?
Herbata Ulung jest nietypowa, bo w przeciwieństwie do innych herbat, jej liście nie są posiekane na drobne kawałki. Ważne jest, by podczas parzenia liście herbaty Ulung mogły się w pełni rozwinąć. Dlatego Ulung powinniśmy zaparzać w dużym naczyniu (np. dzbanie lub garnku). Tylko wtedy herbata Ulung podzieli się z nami swymi właściwościami.
Blog ma być odpowiedzią na problemy codzienności. To one rzucają nam rękawicę i wyzywają na pojedynek. Każdy z nas wychodzi z tych potyczek lepiej lub gorzej. Zbieram porady, przekazuję je dalej i zachęcam do dyskusji o z pozoru prostych wyzwaniach codzienności. Miłego czytania!
niedziela, 8 lipca 2012
Herbata Ulung (Oolong) - czas i temperatura parzenia [JAK PARZYĆ ULUNG]
Autor:
Bloger z pasją
o
13:10
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest
Tagi:
herbata ulung czas parzenia,
herbata ulung temperatura parzenia,
jak parzyć herbatę ulung,
jak zaparzyć ulung,
oolung jak parzyć,
parzenie ulung porady,
ulung sposób parzenia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz