Yerba mate to inaczej ostrokrzew paragwajski. Napar z tej rośliny od wieków znany jest w krajach Ameryki Południowej i spożywa się go na równi z kawą. Od niedawna, moda na picie yerba mate funkcjonuje w Polsce.
Ostrokrzew paragwajski ma wiele właściwości zdrowotnych. Dobrze wpływa na ogólne samopoczucie i dodaje energii, a ponadto ma korzystne działanie m.in. na jelita i szereg innych organów w naszym ciele. Dlatego tak ważne jest, by yerba mate parzyć prawidłowo i wydobywać z niej pełnię dobrodziejstwa, jakie tej roślinie dała natura.
Sposób parzenia yerba mate:
1. Używamy tzw. matero i bombilli ("bombiji"). Matero może być ceramiczne lub drewniane (np. wydrążony owoc tykwy lub kubek). Do wnętrza matero wsypujemy susz yerba mate.
UWAGA! Jeśli yerba mate parzymy pierwszy raz, suszu wrzućmy jedynie tyle, by przykrył dno naczynka. Każda większa ilość może nas przyprawić o palpitacje serca i nie ochota na yerbę od razu nam minie, a nie o to chodzi!
2. Do matero z suszem wkładamy delikatnie bombille, czyli metalową rurkę, na której końcu umieszczono siteczko. Dzięki temu rozwiązaniu, drobinki yerba mate nie przedostaną się do naszego przełyku. Bombillę wkładamy głęboko pod susz i opieramy o jedną ze ścianek naczynka.
3. Do matero powoli wlewamy gorącą wodę (maks. 80 stopni Celsjusza!). Taką temperaturę wody otrzymamy po około 15 minutach od zagotowania. Ważne jest, żeby susz "wypił" wodę. Gdy to nastąpi, wlewamy jeszcze odrobinkę i dopiero wówczas możemy popijać.
4. Po wypiciu tzw. pierwszego parzenia, gorącą wodę możemy do matero wlewać jeszcze kilkakrotnie, bo napar nie traci swych właściwości.
Dla poprawy smaku, możemy wywar z ostrokrzewu delikatnie osłodzić lub dodać do niego miodu. Świetne smakowo są także odmiany yerba mate z aromatami: waniliowym, czekoladowym czy kokosowym. A wybór jest ogromny i można próbować do woli!
DOWIEDZ SIĘ TAKŻE, JAK PRAWIDŁOWO PARZYĆ ZIELONĄ HERBATĘ!
Jeśli chcecie kupić yerba mate, to najtaniej będzie to zrobić przez internet. W Polsce liczą się właściwie tylko te dwa sklepy z yerba mate. Ja z nich korzystam:
YERBA MARKET
YERBA MATE STORE
W obydwu znajdziecie towar bardzo zróżnicowany i wysokiej jakości. Warto korzystać oferowanych tam promocji.
Myślę, że warto wspomnieć też o terere, czyli parzeniu mate na zimno. Idealna na upalne dni. Schładza organizm u pobudza. Dla mnie rewelacja.
OdpowiedzUsuńNo, ale początkujący najpierw niech spróbują czy w ogóle lubią mate, bo nie każdemu przypada do gustu.