Ile minut należy parzyć zieloną herbatę oraz w jaka jest jej najlepsza temperatura parzenia? Często zadajecie sobie to pytanie? Ja też, ale nareszcie mam odpowiedź. :-)
Zielona herbata to bodaj najzdrowsza odmiana ziołowego trunku, jaką zna ludzkość. Nic więc dziwnego, że zainteresowanie jej piciem stale rośnie.
DOWIEDZ SIĘ TAKŻE: JAK PARZYĆ I PIĆ YERBA MATE? POZNAJ TAJEMNICE OSTROKRZEWU PARAGWAJSKIEGO!
Oto kilka rad, jak parzyć zieloną herbatę by smakowała najlepiej oraz oddała nam najwięcej zdrowych dla naszego organizmu składników:
1. Temperatura, w jakiej nasza zielona herbata będzie się czuła najlepiej to 60 do 80 stopni Celsjusza. Woda w czajniku osiągnie ten poziom ciepłoty w niecały kwadrans od wrzenia. Nie jest tu konieczne posługiwanie się specjalnymi termometrami, choć są one dostępne w sklepach.
2. Czas parzenia zielonej herbaty. Ważne jest sprawdzenie jakim dokładnie gatunkiem zielonej herbaty dysponujemy. Nie powinno z tym być problemu, gdyż na opakowaniu mamy zwykle dokładną informację. I tak, w zależności od gatunku, zieloną herbatę parzymy od 3 do 4 minut, tak by nie nabrała gorzkiego smaku. Jeśli jednak chcemy uzyskać napar, który będzie nieco bardziej cierpki, ale w zamian uspokajający, zieloną herbatę możemy parzyć nawet 10 minut.
3. Raz zaparzonej herbaty nie wyrzucajmy! Jej ponowne zaparzenie, wbrew pozorom, pozwoli się nam rozkoszować bogactwem smaku i aromatu. Znawcy herbaty twierdzą, że to właśnie dopiero drugie parzenie jest najciekawszym doznaniem smakowym i... duchowym.
4. Parząc herbatę pamiętajmy, że ten znany od tysięcy lat napój pomaga się zrelaksować, ale tylko gdy zadbamy o odpowiednią atmosferę podczas jego spożywania. Picie ekspresówek z torebek zostawmy sobie na okoliczność pracy. Po pracy, popołudniową porą, najlepiej zaparzyć sobie herbatę sypaną, którą wypijemy w domowym zaciszu. Nawet 30 minut spędzone przy herbacie, może nas doposażyć w dodatkowe siły na długie godziny przed pójściem spać.
Blog ma być odpowiedzią na problemy codzienności. To one rzucają nam rękawicę i wyzywają na pojedynek. Każdy z nas wychodzi z tych potyczek lepiej lub gorzej. Zbieram porady, przekazuję je dalej i zachęcam do dyskusji o z pozoru prostych wyzwaniach codzienności. Miłego czytania!
wtorek, 27 marca 2012
Zielona herbata: czas i temperatura parzenia [NAJLEPSZA ZIELONA HERBATA]
Autor:
Bloger z pasją
o
11:09
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w XUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest
Tagi:
jak parzyć zielona herbata,
parzenie herbaty sposoby,
sposób parzenie zielona herbata,
zielona herbata,
zielona herbata parzenie,
zielona herbata temperatura parzenia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak długo trzeba parzyć drugi napar?
OdpowiedzUsuń