Jak ugotować wodzionkę? (nie "wodziankę", jak mówią niektórzy nieznający śląskiego języka).
Wodzionka to jedna z najprostszych, a zarazem najzdrowszych śląskich potraw. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna oraz zdrowa, bo na bazie czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem.
Oto sposób, jak ugotować pyszną wodzionkę:
1. W garnku na zupę gotujemy wodę, do której wrzucamy kilka pokrojonych ząbków czosnku i łyżkę smalcu. Całość można nieco osolić.
2. Gdy wywar się gotuje, kroimy w kostki stare, zaschnięte pieczywo.
3. Wywarem zalewamy chlebowe kostki, które wcześniej wyłożyliśmy na talerz, posmarowaliśmy smalcem i popieprzyliśmy.
Ot, cała tajemnica wodzionki, którą należy zjeść od razu po ugotowaniu, gdy jest ciepła. Wówczas smakuje najlepiej!
Wodzionkę można też nieco urozmaicić, dodając do gotującego się czosnku np. kostkę rosołową i kawałki kiełbasy lub boczku. Smalec można zastąpić masłem. Na Śląsku Cieszyńskim znana jest jeszcze wodzionka z dodatkiem kminku.
Wodzionka, jak głosi śląska tradycja, wzięła się z... biedy. Gdy Ślązacy nie mieli co jeść, gotowali właśnie wodzionkę. Dziś zupę tę gotuje się głównie podczas przeziębień i dla samej tradycji. Można ją spotkać m.in. w śląskich restauracjach. Jest naprawdę smaczna i pożywna!
Na koniec polecam posłuchać piosenki o wodzionce. Jeśli Was nie przerazi, to może i rozbawi. Ślonzoki wszak wiedzą jak dbać nie tylko o dobre jedzenie, ale i nastrój! :-)
Blog ma być odpowiedzią na problemy codzienności. To one rzucają nam rękawicę i wyzywają na pojedynek. Każdy z nas wychodzi z tych potyczek lepiej lub gorzej. Zbieram porady, przekazuję je dalej i zachęcam do dyskusji o z pozoru prostych wyzwaniach codzienności. Miłego czytania!
środa, 21 marca 2012
Wodzionka - jak ugotować tradycyjną śląską zupę? [PRZEPIS]
Autor:
Bloger z pasją
o
22:39
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w XUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest
Tagi:
gotowanie wodzionki wodzionka zupa śląska,
jak ugotować wodzionkę,
jak zrobić wodzionka,
kuchnia śląska,
wodzianka przepis,
wodzionka,
wodzionka przepis,
wodzionka przygotowanie,
zupa czosnkowa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Najlepiej jak czosnek da się na końcu, bo w gorącej wodzie traci swoje właściwości ;) Czyli dodajemy go po 5 min od zalania. To jest bardzo ważne ;)
OdpowiedzUsuńoczywiscie to jest bardzo wazne, moja mama tak wlasnie robila smakowalo super
UsuńPotwierdzam, wiecie panie, jak to dobrze zrobić! :)
Usuń