środa, 21 marca 2012

Wodzionka - jak ugotować tradycyjną śląską zupę? [PRZEPIS]

Jak ugotować wodzionkę? (nie "wodziankę", jak mówią niektórzy nieznający śląskiego języka).

Wodzionka to jedna z najprostszych, a zarazem najzdrowszych śląskich potraw. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna oraz zdrowa, bo na bazie czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem.

Oto sposób, jak ugotować pyszną wodzionkę:

1. W garnku na zupę gotujemy wodę, do której wrzucamy kilka pokrojonych ząbków czosnku i łyżkę smalcu. Całość można nieco osolić.

2. Gdy wywar się gotuje, kroimy w kostki stare, zaschnięte pieczywo.

3. Wywarem zalewamy chlebowe kostki, które wcześniej wyłożyliśmy na talerz, posmarowaliśmy smalcem i popieprzyliśmy.

Ot, cała tajemnica wodzionki, którą należy zjeść od razu po ugotowaniu, gdy jest ciepła. Wówczas smakuje najlepiej!

Wodzionkę można też nieco urozmaicić, dodając do gotującego się czosnku np. kostkę rosołową i kawałki kiełbasy lub boczku. Smalec można zastąpić masłem. Na Śląsku Cieszyńskim znana jest jeszcze wodzionka z dodatkiem kminku.

Wodzionka, jak głosi śląska tradycja, wzięła się z... biedy. Gdy Ślązacy nie mieli co jeść, gotowali właśnie wodzionkę. Dziś zupę tę gotuje się głównie podczas przeziębień i dla samej tradycji. Można ją spotkać m.in. w śląskich restauracjach. Jest naprawdę smaczna i pożywna!

Na koniec polecam posłuchać piosenki o wodzionce. Jeśli Was nie przerazi, to może i rozbawi. Ślonzoki wszak wiedzą jak dbać nie tylko o dobre jedzenie, ale i nastrój! :-)

3 komentarze:

  1. Najlepiej jak czosnek da się na końcu, bo w gorącej wodzie traci swoje właściwości ;) Czyli dodajemy go po 5 min od zalania. To jest bardzo ważne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiscie to jest bardzo wazne, moja mama tak wlasnie robila smakowalo super

      Usuń
    2. Potwierdzam, wiecie panie, jak to dobrze zrobić! :)

      Usuń