Blog ma być odpowiedzią na problemy codzienności. To one rzucają nam rękawicę i wyzywają na pojedynek. Każdy z nas wychodzi z tych potyczek lepiej lub gorzej. Zbieram porady, przekazuję je dalej i zachęcam do dyskusji o z pozoru prostych wyzwaniach codzienności. Miłego czytania!
wtorek, 6 marca 2012
Jak długo gotować warzywa na parze?
Czas gotowania warzyw jest różny w zależności od ich rodzaju i stanu. Dłużej trzeba gotować marchewkę, która nie została pokrojona, krócej tę posiekaną. Inaczej zachowa się też dopiero co wyjęta z zamrażarki mrożonka, a inaczej warzywa świeże.
Generalnie, w gotowaniu na parze istotne jest to, by wydobyć w warzyw to, co w nich najcenniejsze, czyli pożywne składniki mineralne, witaminy i apetyczny aromat.
Przykładowe czasy gotowania warzyw na parze:
Marchewka - 10-15 minut
Ziemniaki - 20 minut
Brokuły, kalafior - 15-20 minut
Papryka, pomidory, ogórki - 10-15 minut
Bakłażany, cukinia - 15-20 minut
Seler, pietruszka - 20-30 minut
Kukurydza - 20-35 minut
W przypadku gotowania warzyw wiele zależy do naszych preferencji, ale i umiejętności kulinarnych. Niezależnie, czy gotujemy na parze w tzw. parowarze, czy też metodą sitka nałożonego na garnek z wodą (lub nawet garnka włożonego w inny garnek), ważne byśmy mieli pełną kontrolę nad procesem gotowania.
Warto co jakiś czas skubnąć każdy rodzaj gotowanych warzyw, by mieć pojęcie, co się z nimi dzieje i kiedy ich walory smakowe odpowiadają nam najbardziej.
Powodzenia i... smacznego! :-)
Autor:
Bloger z pasją
o
21:50
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w XUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest
Tagi:
czas gotowania warzyw,
gotowanie na parze,
gotowanie warzyw na parze,
jak długo gotować warzywa,
jak długo warzywa na parze,
jak zdrowo gotować,
parowar ile gotować,
warzywa na parze
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz