wtorek, 6 marca 2012

Jak długo gotować warzywa na parze?


Czas gotowania warzyw jest różny w zależności od ich rodzaju i stanu. Dłużej trzeba gotować marchewkę, która nie została pokrojona, krócej tę posiekaną. Inaczej zachowa się też dopiero co wyjęta z zamrażarki mrożonka, a inaczej warzywa świeże.

Generalnie, w gotowaniu na parze istotne jest to, by wydobyć w warzyw to, co w nich najcenniejsze, czyli pożywne składniki mineralne, witaminy i apetyczny aromat.

Przykładowe czasy gotowania warzyw na parze:

Marchewka - 10-15 minut
Ziemniaki - 20 minut
Brokuły, kalafior - 15-20 minut
Papryka, pomidory, ogórki - 10-15 minut
Bakłażany, cukinia - 15-20 minut
Seler, pietruszka - 20-30 minut
Kukurydza - 20-35 minut

W przypadku gotowania warzyw wiele zależy do naszych preferencji, ale i umiejętności kulinarnych. Niezależnie, czy gotujemy na parze w tzw. parowarze, czy też metodą sitka nałożonego na garnek z wodą (lub nawet garnka włożonego w inny garnek), ważne byśmy mieli pełną kontrolę nad procesem gotowania.

Warto co jakiś czas skubnąć każdy rodzaj gotowanych warzyw, by mieć pojęcie, co się z nimi dzieje i kiedy ich walory smakowe odpowiadają nam najbardziej.

Powodzenia i... smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz