sobota, 2 czerwca 2012

Jakie menu, dania na wesele [Ślub 2014]

Stoicie przed ważnym życiowym wyborem, jakim jest złożenie przysięgi małżeńskiej ukochanej osobie i nie macie ochoty zajmować się bzdurami typu: jakie jedzenie powinno się znaleźć na weselnym stole? To żaden problem! Sprawa jest prosta do ogarnięcia.

CZYTAJ TAKŻE: Jak tanio kupić garnitur na ślub [PORADY]

Jakie jedzenie podać na weselu? [PORADY]

1. Jeśli wesele organizujecie w pełni samodzielnie - w wynajętej sali, bez restauracyjnego cateringu, sprawa może z pozoru się nieco komplikować. Ale to tylko pozory. Przede wszystkim zastanówcie się, co Wasi goście weselni jadają na co dzień a co jedzą od święta. I właśnie na tych "świątecznych" potrawach warto się skupić, by mieć pewność, że jedzenie na naszej imprezie przypadnie gościom do gustu.

Ważne zasady: nie szukajcie jakichś egzotycznych potraw; niech jedzenie będzie lekkostrawne (dobrze podać odpowiednio dobrane wino); każde kulinarne dziwadło może oznaczać niezadowolenie gości - dania niech więc będą proste, ale ładnie podane; unikajcie rozwiązań najtańszych, gdyż złej jakości składniki weselnych potraw mogą zepsuć całokształt!

Samochód do ślubu - jak go wybrać?

2. Jeśli wesele organizujecie w restauracji lub z obsługą cateringową, rzecz staje się już nieco prostsza (choć odpowiednio droższa). Minusem jest tu mniejsza kontrola i wpływ na to, co zjedzą nasi goście, bo to nie my ostatecznie gotujemy/nie ktoś z naszych przyjaciół czy bliskich.

Koniecznie więc należy wpierw sprawdzić, jak smakuje jedzenie w danej restauracji. Należy także mieć pewność, że na dzień wesela przygotuje je ta sama osoba, która wcześniej przyrządziła dla nas próbne dania.

W restauracji zwykle wiele trzeba zapłacić, ale jest też możliwość negocjowania cen, zwłaszcza jeśli np. część produktów spożywczych dostarczymy samodzielnie (wino, wodę, soki, wódkę, ciasta).

Także w przypadku restauracyjnego wesela nie zapominajmy, kim są nasi goście. Jeśli na co dzień nie jedzą małży czy odnóży ośmiornicy, to ich tym nie katujmy! Jedzenie proste ale wykwintnie przygotowane i podane to najlepszy pomysł.

SPRAWDŹ: Ile pieniędzy dać w prezencie ślubnym? [dane za rok 2014]

3. Jeśli wesele robimy np. w górach lub nad morzem. Wtedy zdajmy się na wiedzę lokalnych kucharzy. Zarówno kuchnia polskich gór jak i morza jest uwielbiana w całym kraju. Regionalne akcenty w weselnym menu są ogólnie dobrym pomysłem (np. kluski śląskie, rolada i czerwona kapusta to absolutny pewniak w menu weselnym na Górnym Śląsku). Tradycję warto szanować, więc w przypadku wesela na terenie jakiegoś charakterystycznego tożsamościowo regionu, nie bądźmy ignorantami i nie podawajmy naszym gościom sushi czy ślimaków. ;-)

Powodzenia i smacznego!

Jeśli macie swoje propozycje, jak załatwić sprawę weselno-ślubnego menu - napiszcie w komentarzach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz