środa, 12 września 2012

Jak długo gotować kalafior? [ile czasu, kalafior, gotowanie]

Ile czasu gotować kalafior? Odpowiedź na to pytanie jest prosta.

Kalafior należy gotować tak długo aż zrobi się miękki.

Zanim ugotujemy kalafior, należy pociąć go na mniejsze części i dokładnie wypłukać pod zimną wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń i ewentualnych robali.

Tak poporcjowany kalafior wrzucamy do gotującej się wody i co jakiś czas sprawdzamy jego miękkość widelcem. Gotowanie kalafiora w kawałkach nie powinno trwać dłużej niż 15-20 minut!

UWAGA! Kalafior gotowany w całości będzie miękki po co najmniej 35 minutach wrzącej kąpieli.

Lubicie dania z kalafiorem? Podzielcie się przepisami w KOMENTARZACH! Ja uwielbiam kalafior polany stopionym masełkiem! Pycha! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz