Ile czasu należy smażyć steki wołowe by ich smak był idealny?
Zanim odpowiemy na to pytanie, musicie zapamiętać jedno. TYLKO DOBRA GATUNKOWO WOŁOWINA ma szansę dobrze smakować po usmażeniu!
Gdy już zaopatrzymy się w taką wołowinę, mięsne płaty należy dokładnie umyć pod zimną wodą.
Następnie na rozgrzaną patelnię nakładamy masło oraz odrobinę oliwy lub oleju. Gdy zawartość patelni zacznie lekko skwierczeć, wkładamy do niej nasze steki.
Steki smażymy następująco: z pierwszej przywierającej do patelni strony ok. 4-5 minut, z drugiej strony smażymy je już tylko 2-3 minuty.
Gdy wizualnie wyglądają na usmażone, steki wyciągamy na drewnianą deskę do krojenia, solimy je, pieprzymy i doprawiamy czym tam chcemy.
Potem możemy już konsumować. Najlepiej w towarzystwie zdrowych warzyw i z odrobiną wytrawnego wina w kieliszku.
Będzie to prawdziwa uczta! Smacznego. :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz