czwartek, 4 kwietnia 2013

Jak długo smażyć jajecznicę? [NAJLEPSZA JAJECZNICA, CZAS SMAŻENIA]

Ile czasu smażyć jajecznicę?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. By jajecznica była soczysta i miękka należy spełnić kilka warunków:

1. Jajka ze skorupek wbij wpierw do np. kubeczka lub małego garnka i tam je delikatnie wymieszaj (tak by rozerwać żółtka, ale niczego nie spienić!).

2. Rozgrzej patelnię i nałóż na nią kilka plastrów świeżego masła. Topniejące masło możesz już osolić.

3. Do skwierczącego masła dodaj wymieszane wcześniej jaja.

4. Proces smażenia powinien trwać max. 3-6 minut. Całość należy nieustannie mieszać, by nic nie przywierało do dna patelni. Ważne by nasza jajecznica nie zamieniła się w jakiś ulepek typu omlet. Jej konsystencja musi być bardzo rzadka.

Gdy zauważymy, że jajka zaczynają nam się zbytnio ścinać, znaczy to, że jajecznica jest gotowa i można wyłączyć palnik pod patelnią. Całość nadal mieszając.

Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz