Ile czasu smażyć jajecznicę?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. By jajecznica była soczysta i miękka należy spełnić kilka warunków:
1. Jajka ze skorupek wbij wpierw do np. kubeczka lub małego garnka i tam je delikatnie wymieszaj (tak by rozerwać żółtka, ale niczego nie spienić!).
2. Rozgrzej patelnię i nałóż na nią kilka plastrów świeżego masła. Topniejące masło możesz już osolić.
3. Do skwierczącego masła dodaj wymieszane wcześniej jaja.
4. Proces smażenia powinien trwać max. 3-6 minut. Całość należy nieustannie mieszać, by nic nie przywierało do dna patelni. Ważne by nasza jajecznica nie zamieniła się w jakiś ulepek typu omlet. Jej konsystencja musi być bardzo rzadka.
Gdy zauważymy, że jajka zaczynają nam się zbytnio ścinać, znaczy to, że jajecznica jest gotowa i można wyłączyć palnik pod patelnią. Całość nadal mieszając.
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz