wtorek, 8 kwietnia 2014

Kawa z głogu PRZEPIS

Kawa z głogu to jeden z ciekawszych naparów, jakie można przygotować samodzielnie w domu. Oto przepis na kawę z głodu, który poleciła mi kiedyś moja przyjaciółka.

Kawa z głogu - przygotowanie:

1. W sklepie zielarskim kup suszone owoce głogu.
2. Suszone owoce głogu wrzuć na patelnię z teflonem i praż do czasu, aż owoce nabiorą ciemnej barwy.
3. Prażone owoce głogu wrzuć do młynka lub utłucz w moździerzem kuchennym.
4. Nabierz powstały w ten sposób proszek z owoców głogu na łyżeczkę, wsyp do filiżanki i zalej wrzątkiem.
5. Dla urozmaicenia walorów smakowych, można dodać łyżkę miodu lub dowolnej konfitury.

UWAGA! Rozdrobnione prażone owoce głogu przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku.

Głóg na zdrowie!

Nie od dziś wiadomo o bardzo zdrowych właściwościach głogu. Roślina ta wspomaga pracę serca i może także przynieść ulgę, gdy dotykają nas problemy z ciśnieniem. Ponadto, głóg zapobiega miażdżycy naczyń krwionośnych, rozkurcza tętnice, ma działanie przeciwzakrzepowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz