Jak zrobić majonez domowy? PRZEPIS na majonez!
Zanim nastała era kupowanych w sklepach majonezów, każda szanująca się gospodyni potrafiła majonez przygotować domowym sposobem.
Takie domowy majonez, nie dość, że jest smaczniejszy, to i zdrowszy, bo nie ma długiej daty ważności, czyli brak w nim jakichkolwiek środków konserwujących!
Domowy majonez PRZEPIS babci Józi:
Składniki majonezu domowego:
- 2 lub maks. 3 żółtka jaj kurzych
- szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki soli kuchennej
- szczypta cukru
- kilkanaście kropel soku z cytryny
- kilka kropel octu winnego
- szczypta pieprzu
Ważne, by wszystkie składniki na kilkanaście minut przed przygotowaniem majonezu potrzymać w tej samej temperaturze. INACZEJ MAJONEZ NAM SIĘ ZWAŻY!
Przygotowanie majonezu domowego:
Do wysokiego naczynia wrzucamy żółtka, do nich dodajemy sól, cukier, sok z cytryny, pieprz i musztardę. Wszystko dokładnie, na wolnych obrotach, miksujemy!
Do tak przygotowanej mieszanki dolewamy połowę szklanki oleju oraz ocet. Całość znów mieszamy.
Ostatni etap: powolutku dolewamy drugą połowę szklanki oleju, całość ciągle mieszając. Możemy wspomóc się mikserem.
Nasz domowy majonez powinien być już gotowy.
Smacznego! I pamiętajcie, by zjeść go najpóźniej dwie doby po przygotowaniu. Domowy majonez przechowujemy oczywiście w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz