sobota, 1 marca 2014

Jak zrobić majonez domowy? PRZEPIS na majonez!

Jak zrobić majonez domowy? PRZEPIS na majonez!

Zanim nastała era kupowanych w sklepach majonezów, każda szanująca się gospodyni potrafiła majonez przygotować domowym sposobem.

Takie domowy majonez, nie dość, że jest smaczniejszy, to i zdrowszy, bo nie ma długiej daty ważności, czyli brak w nim jakichkolwiek środków konserwujących!

Domowy majonez PRZEPIS babci Józi:

Składniki majonezu domowego:

- 2 lub maks. 3 żółtka jaj kurzych
- szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki soli kuchennej
- szczypta cukru
- kilkanaście kropel soku z cytryny
- kilka kropel octu winnego
- szczypta pieprzu

Ważne, by wszystkie składniki na kilkanaście minut przed przygotowaniem majonezu potrzymać w tej samej temperaturze. INACZEJ MAJONEZ NAM SIĘ ZWAŻY!

Przygotowanie majonezu domowego:

Do wysokiego naczynia wrzucamy żółtka, do nich dodajemy sól, cukier, sok z cytryny, pieprz i musztardę. Wszystko dokładnie, na wolnych obrotach, miksujemy!

Do tak przygotowanej mieszanki dolewamy połowę szklanki oleju oraz ocet. Całość znów mieszamy.

Ostatni etap: powolutku dolewamy drugą połowę szklanki oleju, całość ciągle mieszając. Możemy wspomóc się mikserem.

Nasz domowy majonez powinien być już gotowy.

Smacznego! I pamiętajcie, by zjeść go najpóźniej dwie doby po przygotowaniu. Domowy majonez przechowujemy oczywiście w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz