niedziela, 21 września 2014

Konfitura z pigwy PRZEPIS

Konfitura z pigwy to doskonały dodatek do chwili wytchnienia po całym dniu, gdy siadamy przy herbacie i chcemy odpocząć.

Jak zrobić konfiturę z pigwy - przepis domowy:

- bierzemy kilogram owoców i dokładnie je myjemy
- obieramy owoce, kroimy na ćwiartki
- usuwamy nasiona i rozdrabniamy owoc na jeszcze mniejsze części
- następnie całość wrzucamy do garnka i zalewamy ok. 200 ml wrzątku
- tak przygotowane owoce gotujemy ponad godzinę, aż będą miękkie
- dodajemy cukier (kubek cukru wystarczy) i podsmażamy tak przygotowaną masę
- gdy konfitura ostygnie, przekładamy ją do czystych słoików i zakręcamy
- zakręcone słoiki wstawiamy na pół godziny do garnka z gotującą się wodą
- wystygłe słoiki można już schować do piwnicy czy kuchennej spiżarki

Smacznego! A jeśli znacie inne ciekawe przepisy na konfitury, to dajcie znać w komentarzach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz