niedziela, 21 września 2014

Jak długo gotować frankfurterki? [CZAS GOTOWANIA]

Frankfurterki to popularne i lubiane powszechnie kiełbaski, które kupujemy w stanie surowym lub półsurowym. Zawartość tych kiełbasek jest zazwyczaj solidnie uwędzona, co nadaje im wyrazisty smak wędzonki. Frankfurterki można jeść nieugotowane, ale zwykle podajemy je w wersji na ciepło. Wtedy świetnie smakują w połączeniu z musztardą, ketchupem czy sosem czosnkowym.

Ile gotować frankfurterki?

Frankfurterki najlepiej jest wrzucić do wcześniej już zagotowanej wody. Kiełbaski wrzucamy do garnka w momencie wrzenia wody. I od teraz nie powinno minąć więcej niż 3-4 minuty, bo inaczej z naszych frankfurterków ulotni się cały aromat, cały niepowtarzalny smak.

Niektórzy lubią frankfurterki wrzucić do wrzątku, ale zaraz potem wyłączyć już palnik pod garnkiem. Wtedy także 3-4 minuty nie powinny frankfurterkom zaszkodzić. Będą smaczne i dość ciepłe w środku.

UWAGA! Jeśli frankfurterki przetrzymamy we wrzątku zbyt długo, to się nam rozpadną lub zrobią się zupełnie bez smaku!

1 komentarz:

  1. Kurczaki wydaje się trudne ale spróbuję. Ale btw dziekuje ily was

    OdpowiedzUsuń