czwartek, 28 listopada 2013

Szybki obiad [PRZEPISY danie w 15 minut, tanio]

PRZEPISY NA SZYBKI OBIAD

Jaki obiad jest najlepszy? Szybki! Nikt chyba nie ma wątpliwości, że obiad, którego przygotowanie zajmuje niewiele czasu jest najlepszym rozwiązaniem, gdy nie możemy spędzić w kuchni długich godzin.

Oto kilka przepisów i pomysłów na szybki obiad w domu:

1. Szybki obiad z makaronem: na słodko, na słono, słodko-kwaśno i jak jeszcze chcecie. Czas przygotowania to raptem 15-20 minut. A wariacji jest mnóstwo. Jako składniki do takiego obiadu używamy gotowe przetwory z puszki.

Przykładowy obiad: makaron + tuńczyk w sosie własnym + prosty sos śmietanowy + koperek.

2. Szybki obiad z wielkiego garnka. Jak to możliwe? Najpierw, w wolny wieczór gotujemy sporą ilość jakiejś konkretnej potrawy: bigosu, bograczu czy innej potrawy zawierającej warzywa i mięso. Całość przekładamy później do półlitrowych słoików i po ostygnięciu chowamy do lodówki. W ten sposób przygotowane jedzenie możemy codziennie bez najmniejszego wysiłku odgrzać i zjeść po przyjściu z pracy. Możemy sobie takie danie zabrać także ze sobą gdzie tylko potrzeba.

3. Szybki obiad - pizza! Tak, to nie żart. Pod warunkiem, że skorzystamy z gotowego już ciasta (kupionego w Biedronce), które tylko wykładamy na blachę. Na górę składniki, jakie sobie zażyczymy + prosty sos na bazie przecieru pomidorowego lub keczupu. 20 minut w piekarniku i pizza gotowa. W mikrofalówce jeszcze szybciej, ale nie polecam, bo gorzej smakuje.

4. Szybki obiad - zupa! To także stosunkowo szybki sposób na przygotowanie obiadu. Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy kostkę rosołową + kawałek mięsa, warzywa z mrożonki i co tam jeszcze mamy pod ręką. Po dwudziestu minutach gotowania, możemy już jeść. Dodatkowy atut jest taki, że zupy wystarczy nam na kilka dni.

5. Szybki obiad: ziemniaki! Z ziemniaków można zrobić wszystko. Proste w przygotowaniu potrawy także. Wystarczy więc, że ugotujemy obrane wcześniej ziemniaki, równolegle podsmażając np. kawałki boczku. Całość później dokładnie razem ugniatamy. Dla urozmaicenia, można posypać pietruszką, koperkiem lub dowolną przyprawą. Całość popijamy zdrową maślanką!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz