środa, 19 czerwca 2013

Jak zrobić mus truskawkowy [PRZEPIS]

Jak zrobić mus truskawkowy? [PROSTE PRZEPISY]

1. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i miksujemy. Żelatynę moczymy w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją we wrzącym mleku. Dodajemy cukier i mieszamy. Gdy mleko ostygnie, dodajemy do zmiksowanych truskawek. Krem rozkładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


2. Prosty i efektowny deser: puszysty mus truskawkowy z bitą śmietaną na galaretce, udekorowany świeżymi owocami. Najlepiej wygląda w szklanych pucharkach lub wysokich, prostych szklankach, przez które widać połączone truskawki z galaretką. Wisienką na deserze może być tutaj listek świeżej mięty.

Galaretkę rozpuść dokładnie w 500 ml gorącej wody, rozlej do 6 pucharków i pozostaw do zastygnięcia. Śmietanę ubij z 3 łyżkami cukru. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, pozostałe zmiksuj z 2 łyżkami cukru. Poza sezonem możesz użyć mrożonych. Mus truskawkowy połącz z ubitą śmietaną i rozłóż na galaretce. Dla efektu dekoracyjnego, do całości dodajemy całe owoce truskawek.

3. Mus truskawkowy.

Składniki:

½ kg mrożonych truskawek
200 ml słodkiej śmietany 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Truskawki wyjąć z zamrażalnika na co najmniej 2 godziny przed przygotowaniem musu.
Lekko rozmrożone truskawki rozdrobnić mikserem, z cukrem pudrem i waniliowym,
pozostawiając kilka owoców do ozdobienia gotowego musu.
Śmietanę zmiksować z odrobiną cukru pudru do uzyskania bitej śmietany.
Oba składniki wymieszać delikatnie łyżką, po czym nakładać do miseczek lub kieliszków.
Na koniec ozdobić deser pozostawionymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz