sobota, 21 września 2013

Tarta porzeczkowa [PRZEPIS na tartę]

TARTA PORZECZKOWA [PRZEPIS]

Najlepsza tarta to tarta własnej roboty. Oto przepis na jedną z lepszych tart, jakie znam!

Tarta porzeczkowa, składniki ciasta:

25 dag mąki
10 dag cukru
2 żółtka
125 g masła
starta skórka oparzonej we wrzątku cytryny

Tarta porzeczkowa, składniki nadzienia:

1/2 kg czerwonych porzeczek
3 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g drobno posiekanych migdałów
20 g tartej bułki


Tarta porzeczkowa, przepis:

Mąkę przesiać, Zrobić wgłębienie i wbić żółtka. Dodać masło, cukier, startą skórkę z cytryny. Zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować z niego kulę i chłodzić w lodówce przez około godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i brzegi tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Ciasto ponakłuwać widelce. Piec 25 minut aż się zezłoci.

Wyjęte z piekarnika ciacho posypać migdałami wymieszanymi z bułką tartą.

Białka ubić na pianę. Dodawać stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i ubijać przez kilka minut.

Na wierzch podpieczonego ciasta położyć dokładnie umyte, przebrane i osuszone z wody porzeczki. Owoce obkładamy pianą z białek.

Ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piec przez 15-20 minut.

Gotowy wypiek podany na stół można udekorować surowymi porzeczkami.

Smacznego! :-)


Ps. Znacie inne przepisy na pyszne tarty? Wklejcie w komentarzach!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz