TARTA PORZECZKOWA [PRZEPIS]
Najlepsza tarta to tarta własnej roboty. Oto przepis na jedną z lepszych tart, jakie znam!
Tarta porzeczkowa, składniki ciasta:
25 dag mąki
10 dag cukru
2 żółtka
125 g masła
starta skórka oparzonej we wrzątku cytryny
Tarta porzeczkowa, składniki nadzienia:
1/2 kg czerwonych porzeczek
3 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g drobno posiekanych migdałów
20 g tartej bułki
Tarta porzeczkowa, przepis:
Mąkę przesiać, Zrobić wgłębienie i wbić żółtka. Dodać masło, cukier, startą skórkę z cytryny. Zagnieść szybko gładkie ciasto, uformować z niego kulę i chłodzić w lodówce przez około godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i brzegi tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Ciasto ponakłuwać widelce. Piec 25 minut aż się zezłoci.
Wyjęte z piekarnika ciacho posypać migdałami wymieszanymi z bułką tartą.
Białka ubić na pianę. Dodawać stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i ubijać przez kilka minut.
Na wierzch podpieczonego ciasta położyć dokładnie umyte, przebrane i osuszone z wody porzeczki. Owoce obkładamy pianą z białek.
Ponownie wstawić ciasto do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni Celsjusza i piec przez 15-20 minut.
Gotowy wypiek podany na stół można udekorować surowymi porzeczkami.
Smacznego! :-)
Ps. Znacie inne przepisy na pyszne tarty? Wklejcie w komentarzach!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz