Zielona herbata z Japonii jest w Polsce dostępna. Mimo to, trudno na nią trafić w sklepach osiedlowych czy hipermarketach. Gdzie kupić japońską zieloną herbatę? Najlepiej w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Dziś niemal w każdym mieście natrafimy na takie stoiska. Ważne, by na etykiecie wyraźnie było napisane, że herbata pochodzi z Japonii. Czasem bowiem zdarza się, że herbata rzekomo japońska okazuje się być z Chin czy innego azjatyckiego kraju.
Herbaty z Chin są często obarczone licznymi toksynami, które znajdują się w chińskiej ziemi. Dlatego herbata z Chin może niekoniecznie dobrze wpływać na nasz organizm. Na pewno nie tak dobrze, jak japońska.
Dlaczego herbata japońska jest zdrowsza? Wszystko wiąże się ze sposobem uprawy herbaty. W Japonii przestrzegane są bardzo rygorystyczne normy, których hodowcy nie mogą ominąć. W Chinach różnie z tym bywa, co zresztą przekłada się na różnicę w cenie obu rodzajów herbat. Różnicę w jakości obu herbat można poczuć także w smaku. Herbaty japońskie mają bardzo wyrazisty aromat.
Za dobrą japońską zieloną herbatę zapłacimy co najmniej 1 zł za gram, a za gram chińskiej nawet 10 razy mniej...
RODZAJE/gatunki japońskiej zielonej herbaty:
Sencha - najpopularniejszy rodzaj zielonej herbaty w Japonii. Japończycy piją ją na co dzień w bardzo dużych ilościach i traktują Senchę jak my herbatę czarną. Ten gatunek herbaty powstaje w ramach drugiego i trzeciego zbioru liści herbaty. Liście Senchy nie są mielone, co powoduje, że herbata ma bardzo intensywny smak i aromat.
Kukicha - to gatunek, który powstaje nie tylko z liści, ale także z elementów łodygi. Ta zielona herbata jest mocniejsza w działaniu od innych gatunków i jest bardzo często wybierana przez miłośników orientalnych naparów. Zgodnie z tradycją, do każdej porcji herbaty Kukicha zużywa się trzy listki herbaty i fragment łodygi.
Matcha - to jedna z ciekawszych zielonych herbat japońskich. Jej przygotowanie polega na dokładnym sproszkowaniu liści zielonej herbaty. Sproszkowaną treść parzymy a następnie wraz z wodą... wypijamy! Krzewy herbaty Matcha na kilkanaście dni przed zbiorem są osłaniane przed słońcem, co zmienia zupełnie smak zebranych liści. Im dłużej herbata była osłaniana, tym słodszy będzie jej smak. W ten sposób powstają już kolejne odmiany. Matcha używana jest w tradycyjnym japońskim rytuale parzenia herbaty.
Powyżej wymieniłem najpopularniejsze gatunki japońskiej zielonej herbaty, jednak jest ich sporo więcej: Bancha, Gyokuro, Kamairicha (prażona!), Tamaryokucha czy Kabusecha. Polecam poszukanie informacji na temat każdego rodzaju, bo to naprawdę złożony temat!
Jak długo parzyć zieloną herbatę z Japonii?
Każdą z zielonych herbat japońskich parzymy w ten sam sposób: 80-90 stopniową wodą, przez c najmniej 2 minuty, ale nie dłużej niż 5. Po tym czasie zielona herbata stanie się cierpka w smaku i może także stracić swoje właściwości antyoksydacyjne i pobudzające.
Jak wynika z niedawno przeprowadzonych badań, osoby spożywające japońską zieloną herbatę muszą się pogodzić ze wzrostem własnych intelektualnych możliwości. Zawarte w herbacie substancje wspomagają bowiem pracę połączeń nerwowych w mózgu, powodując lepszą jego pracę, a co za tym idzie wzmacniając pamięć i koncentrację.
Za całym szacunkiem ale to bzdury.
OdpowiedzUsuńArtykuł mocno tendencyjny. Ogólną prawdą będzie, że japońskie herbaty są zdrowsze, ale bądźmy poważni i nie operujmy ogólnikami.
OdpowiedzUsuńAutor przeciwstawia wysokiej jakości herbaty japońskie z niskiej jakości herbatami chińskimi. Topowe herbaty chińskie osiągają ceny wyższe od japońskich. Porównywać trzeba herbaty z jednej półki cenowej. Nie przeczę, że przytoczona herbata chińska kosztująca 10 groszy za gram jest bardzo niskiej jakości. Ta kosztująca 1 zł za gram (chińska!) z pewnością niskiej jakości nie jest, a żeby trafić na europejski rynek, musi odpowiadać europejskim standardom zanieczyszczeń i nawozów.
Akapit o sposobie parzenia japońskiej herbaty pokazuje, że autor herbaty takowej nigdy nie przygotowywał - wiedziałby, że herbata zaparzona wg. tych wskazówek byłaby zupełnie niepijalna. Prawdziwa japońska sencha powinna być parzona w temp. 70-75 st. C przez około minutę w pierwszym parzeniu. Drugie parzenie powinno trwać tylko ok. 20 sekund, a dopiero kolejne parzenia powinny być wydłużane.