Co zrobić, żeby chleb był dłużej świeży? Jak wydłużyć świeżość pieczywa?
Chleb i bułki są niesmaczne już drugiego dnia od zakupu? Pleśń na pieczywie? Co zrobić, żeby chleb był dłużej smaczny i świeży?
Jest na to sposób!
Pieczywo, które kupujemy w sklepie ma zwykle kilkudniową datę ważności, ale już dzień lub dwa od zakupu chleb staje się twardy, suchy albo, co gorsza spleśniały.
Najlepiej jest więc kupować codziennie nową porcję pieczywa, bez konieczności przechowywania go na następne dni. Dla np. czteroosobowej rodziny to nie problem, bo jeden duży bochenek chleba znika w ciągu jednego dnia.
Gorzej, jeśli pieczywo zostaje. Co wtedy zrobić? Wówczas należy odliczyć dokładnie ile chleba zużyjemy a resztę świeżego pieczywa schować do worka i ZAMROZIĆ!
Gdy później będziemy mieli ochotę na wciąż świeże pieczywo, wystarczy tylko wyjąć chleb z zamrażarki, odczekać kilkadziesiąt minut aż się ociepli i mamy znów bardzo smaczne pieczywo przed sobą!
Sposób jest na tyle prosty, że można go z powodzeniem stosować codziennie, a chleb kupować co np. 3-4 dni. Taki zamrożony zapas chleba zaoszczędzi nam czas i pieniądze, bo przy okazji wizyty w piekarni kupujemy przecież zwykle także jeszcze coś, co nas skusi. :-)
Dobrym sposobem na odświeżenie chleba jest także włożenie go na chwilę do tostera. Cieplutki kawałek, nawet "starego" chleba smakuje o niebo lepiej niż ten przez dwa dni trzymany w tzw. chlebaku.
Co jeszcze można zrobić, żeby pieczywo było dłużej świeże? Znacie jakieś rady? Napiszcie w komentarzach!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz