Nalewka z aronii PRZEPIS domowy:
Nalewka z aronii to przysmak każdego domu, gdy za oknem już późna jesień i zima. Nalewkę z aronii należy przygotować starannie, przestrzegając kilku prostych reguł.
Przepisów na nalewkę z aronii jest w internecie całe mnóstwo. Osobiście polecam dwa: klasyczny przepis na nalewkę z aronii oraz przepis na nalewkę z aronii eksperymentatorski! :-)
Składniki do nalewki z aronii [przepis pierwszy, klasyczny]:
- 1 kg cukru
- 1 kg aronii
- 1 litr spirytusu 70% (można użyć słabszego, 50%, też będzie ok)
Owoce aronii zalewamy spirytusem i zakręconą zalewę odstawiamy na co najmniej 4 tygodnie.
Po tym czasie, odlewamy spirytus. Owoce zasypujemy cukrem i zakręcone odstawiamy na jeszcze tydzień, półtora.
Gdy owoce wypuszczą swój sok, dolewamy go do wcześniej odlanego spirytusu, starannie mieszamy i odstawiamy na długie miesiące. Im dłużej, tym korzystniej dla naszej nalewki z aronii!
Składniki do nalewki z aronii [przepis drugi, eksperymentalny]:
- 1 kg cukru
- 1 kg aronii
- 1 litr spirytusu 70% (j.w.)
+ składniki eksperymentalne, konfiguracja dowolna: laska wanilii, cynamon, sproszkowana słodka papryka, goździki, potarta skórka cytryny lub pomarańczy, kardamon.
Nalewkę z aronii "eksperymentalną" przygotowujemy podobnie, jak tę klasyczną, jednak na etapie zalewania owoców aronii, zalewamy także wybrane przyprawy. Oczywiście z ilością przypraw nie można przesadzić, bo zdominują smak nalewki!
Co zrobić, by pozbyć się gorzkiego smaku aronii w nalewce? Owoce przed zalaniem spirytusem należy zamrozić na kilka dni. Ta prosta metoda sprawi, że aronia straci swój gorzki posmak.
Znacie inne przepisy na nalewkę z aronii? Jakie są najlepsze? Napiszcie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz