Żółta herbata, by oddała nam swe własności, powinna być zaparzona w prawidłowy sposób. Na jej aromat i właściwości wpływa ma zarówno temperatura parzenia, jak i czas.
W jakiej temperaturze parzyć żółtą herbatę?
Herbaciani eksperci są zgodni co do tego, że żółtą herbatę należy parzyć w 80 stopniach Celsjusza. Taką temperaturę wody uzyskamy po ok. 5-7 minutach od wrzenia. By jednak mieć pewność, warto skorzystać ze specjalnego termometru do herbaty, który kupimy w każdym szanującym się sklepie z herbatą.
Żółta herbata - czas parzenia
Żółtą herbatę parzymy wielokrotnie, stosując się do zasady, że pierwsze parzenie powinno trwać maksymalnie 3 minuty. Kolejne parzenia powinny być dłuższe o jedną do dwóch minut. Parzenia można powtarzać do momentu, gdy stwierdzimy, że nasza herbata oddała nam już wszystko, co cennego do zaoferowania miała.
Blog ma być odpowiedzią na problemy codzienności. To one rzucają nam rękawicę i wyzywają na pojedynek. Każdy z nas wychodzi z tych potyczek lepiej lub gorzej. Zbieram porady, przekazuję je dalej i zachęcam do dyskusji o z pozoru prostych wyzwaniach codzienności. Miłego czytania!
niedziela, 8 lipca 2012
Żółta herbata - czas parzenia i temperatura [NAJLEPSZA ŻÓŁTA HERBATA]
Autor:
Bloger z pasją
o
12:53


Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w XUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest
Tagi:
jak parzyć żółtą herbatę,
parzenie żółtej herbaty,
w jakiej temperaturze żółta herbata,
żółta herbata,
żółta herbata czas parzenia,
żółta herbata temperatura parzenia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz